Over ons

De groep Vrienden van de Oostelijke Eilanden is opgericht om de bewoners en ondernemers rond en op de Oostelijke Eilanden te steunen in hun strijd tegen de voorgenomen aanleg van een grote watertrap waarvoor bewoners moeten verhuizen, het verstenen van het groen, de aanleg van een ruime onderdoorgang voor de (overlastgevende) pleziervaart naar de dwarsvaarten en het verminderen van parkeerplaatsen terwijl tegelijk meer bezoek wordt gestimuleerd. Het verzet van bewoners zou nog kunnen worden afgedaan als een gevecht van mensen die zich uit alle macht verzetten tegen dwangverhuizing of elke vernieuwing in hun “achtertuin”. Soms moet eigenbelang nu eenmaal wijken voor een hoger doel. Dit is hier echter niet het geval, want ook wij vinden dat het beter kan. De voorgestelde plannen - opgetekend vanachter de tekentafel - bevatten echter elementen die niet alleen de bewoners benadelen, maar ook het speciale en unieke karakter van de Oostelijke Eilanden onderuit halen. Er zijn goede alternatieven - opgetekend door betrokken buurtbewoners - waarmee voor minder geld een beter resultaat wordt bereikt en tegelijk het speciale karakter van de Oostelijke Eilanden voor alle Amsterdamers behouden blijft.

Wat willen we, en waarom?

Wij willen een mooie, gezellige boulevard voor de buurt waar bezoekers welkom zijn, hekken vervangen door groen, rustig verkeer, brede stoepen, goede fietspaden, maar geen watertrappen, geen tunnels, geen partyboten op de dwarsvaarten en geen groen vervangen door extra basalt. In plaats van veel geld voor prestige en verwaarloosd steen, willen we onderhoud, beheer en betrokken buurtbewoners. Besteed het onderhoud uit aan de buurt zelf. Geef de bewoners eigen bevoegdheden (met bijbehorende plichten en verantwoordelijkheden) voor een schitterend resultaat tegen veel lagere kosten!

Zijn we tegen toerisme?

Wij zijn niet tegen toerisme. Wij beseffen allemaal dat het toerisme voor Amsterdam en belangrijke bron van inkomsten is. Bovendien brengt het toerisme - zolang het niet de overhand krijgt - levendigheid en variatie. Wij verwelkomen dan ook trots de nu al vele toeristen en dagjesmensen in onze buurt. Maar juist om Amsterdam aantrekkelijk te houden moeten we ervoor zorgen dat er plekken overblijven waar bezoekers iets kunnen ontdekken, waar het net weer anders is, waar ze tussen Amsterdammers kunnen zitten in de plaatselijke horeca, en waar ze op straat de weg kunnen vragen aan een bewoner, of stiekem een souterrain of woonboot binnengluren waar nog echte mensen wonen. Toeristen komen naar een stad om er te zien hoe de mensen er wonen, werken en recreŽren. Als we de stad niet voor de bewoners en de werkers maar voor toeristen gaan verbouwen, dan maken we van de stad een pretpark.